16 Mart 2017

EVRENSEL UYGARLIKLAR ve BİZ



" 1., 2., 3., 4. ve 5. Tip" Eski Evrensel Uygarlıklara Karşı, Bizler Sadece "0 (sıfır) Tip"i Uygarlık'ız.



Bazılarımız, insanoğlunu gelişmiş akıllı telefonlarıyla ve daha şık otomobilleri ile gelişmiş bir türe ait olduğunu düşünebilir, geniş açıdan bakıldığında, büyük ölçüde Tarih-Öncesi Varlıklarız diye inanıyor ünlü teorik fizikçi Michio Kaku. Büyük soru şu ki, bilim, önümüzdeki 100 yıl içinde, bizim yok olup olmayacağımızı veya  ileri medeniyete erişmiş bir ırk olarak bir sonraki aşamaya geçebileceğimizi belirleyebilir mi? Bir '0 Tip'i medeniyeti olarak kalmaya devam edecek miyiz yoksa ilerleyip diğer yıldızlara ulaşabilecek miyiz?

Kardashev Ölçeği
'Kardashev ölçeği', bir medeniyetteki teknolojik gelişmeyi, elindeki kullanılabilir enerji miktarının ölçümüne dayandıran bir ölçüm tekniğdir - bu ölçekte bizler '0 Tip' Medeniyet olarak sınıflandırılmaktayız. Birçok önde gelen araştırmacı, yaşayan nüfuslar büyüdükçe ve dışa doğru genişlediğinde, enerji  gereksinimlerinin çarpıcı bir şekilde artacağına, bu artışın çeşitli teknolojik makinelerin gereksinimleri sonucunda olacağına inanıyor. Bu nedenle Kardashev Ölçeği yaratılmıştır, bir uygarlığın teknolojik ilerlemesini, elinde ne kadar kullanılabilir enerji olduğuna dayalı bir ölçüme tekniği.
Rus astrofizikçisi Nikolai Kardashev, bu teoriyi 1964'te öne sürdü, o tarihlerde kozmik sinyallerde dünya dışı yaşam işaretleri arıyordu. Enerji  kullanma seviyesini gösteren 3 temel sınıf vardır: 1. Tip (10¹6W), 2. Tip (1026W) ve 3. Tip (1036W). . Diğer gökbilimciler, ölçeği '4. Tip'e (1046 W) ve '5. Tip'e kadar genişletmiştir (bu tür bir medeniyet ihtiyacı olan enerjiyi, sadece Evrenimizden değil, tüm Evrenlerden ve tüm zaman akımlarından temin edilmekte). Medeniyet geliştikçe ihtiyaç olan ve ulaşılan sadece enerji olmayıp uygarlık için gerekli olan bilgidir de aynı zamanda. Evrendeki diğer uygarlıklara kıyasla 'tarih öncesi' ırk olarak adlandırmamız çok zor olmasa gerek!

 Evrende, hayal edebileceğimizin ötesinde teknoloji ve bilgiye sahip dünyalar var!

İlk önce şunu göz önünde bulundurmak gerek, BİZ  (Dünya İnsan Irk) henüz Kardashev ölçeği ile ölçülebilecek düzeye dahi gelebilmiş değiliz, hala yaşamımız için gerekli olan enerji ihtiyacımızı ölmüş bitki ve hayvanlardan almaktayız. Burada Yeryüzünde, bizler sadece 0 Tipi uygarlığıyız, Tahmin edebileceğiniz üzere kişisel hayatlarımızın sonuna kadar '1. TİP' uygarlığına bile ulaşamayacağız! (Eğer UYANIP Yükselişi gerçekleştiremezsek) Kaku, '1. Tip' kategorisine 100 ile 200 yıl gibi bir zaman süresinden önce ulaşamayacağımıza inanmakta. Bizlerin böylesine şiddete eğilimli ve kontrol eden bir ırk olduğumuz düşünüldüğünde, gecikme kaçınılmaz. belki de bizlerin o denli özel bir IRK olmadığını hatırlatıp UYANMAmızı sağlayacak özel ALARMa ihtiyaç var.

Farklı ölçeklerin ve tam olarak ne anlama geldiğini aşağıda görebilirsiniz:
'1. Tip', komşu Yıldızlarda olan enerjileri alarak, büyüyen  nüfusun enerji taleplerini karşılamak üzere  depolayarak kullanan türe denir. Bu da, bu statüye erişmek için mevcut enerji üretimimizi 100.000 kat artırmamız gerektiği anlamına geliyor. Bununla birlikte, tüm Dünya'nın enerjisini kullanabilmek demek, Yeryüzünde olan tüm doğal güçleri kontrol edebilmek demektir. İnsanlar volkanları, hava durumu ve hatta hatta depremleri kontrol edebilir! Bu tür becerilere inanmak zor, ancak ulaşabileceğimiz hali hazırda olan teknolojiler ile karşılaştırıldığında, bunlar basit ve ilkel kontrol sistemleridir  (yüksek düzeydeki ileri Evrensel toplumların yetenekleriyle kıyaslandığında bu teknikler kesinlikle bir hiç).

Bundan sonraki adım olan, '2. Tip' medeniyet, yıldızının bütün gücünü kullanabilir (sadece yıldız ışığını enerjiye dönüştürmekle kalmaz, yıldızın kontrolünü de yapabilir). Bunun için birkaç yöntem önerildi. En popüler varsayımsal "Dyson Küresi" dir. Bu cihaz, eğer cihaz olarak adlandırırsanız, yıldızın her bir santimini kapsayarak, çıkan enerjinin çoğunu (hepsini değilse de) toplayıp daha sonra kullanılmak üzere bir gezegene aktarır. Alternatif olarak, füzyon gücü (yıldızlara güç sağlayan mekanizma) ırk tarafından idare ediliyorsa, ihtiyaçlarını karşılamak için gerçekten dev bir reaktör olarak kullanılabilir. Yakınlardaki gaz devlerin hidrojenleri yavaş yavaş yörüngedeki bir reaktörle alınıp süzülerek enerjileri başka bir gezegene aktarılabilir.

  Dyson Küresinin olası bir görüntüsü

Bir türler için bu kadar çok enerjinin anlamı nedir? '2. Tip' medeniyetini yok edebilecek bir gücün varlığı bilim tarafından bilinmemekte. Mesela, insanlar bu statüye ulaşacak kadar uzun var olursa ve bir ay büyüklüğünde nesne küçük mavi gezegenimize çarpmak için Güneş sistemimize girmesi halinde, nesleyi buharlaştırarak yok edebiliriz. Veya vaktimiz olursa, gezegenimizin yerini değiştirerek uzaklaştırıp, çarpışmayı önleyebiliriz. Ancak, Dünya'yı taşımak istemedik  diyelim ... başka seçeneklerimiz var mı? Evet, Jüpiter'i ya da bizim seçeceğimiz başka bir gezegeni bize çarpacak nesnenin önüne koyabilme kabiliyetimiz bile olurdu - oldukça hoş, değil mi?

Dolayısıyla şu an, sadece bir gezegenin kontrolünden öteye gidip,  başka bir yıldıza hakim olma durumuna geldik. Bu da bizi uygarlığımızın yok olmasını önleyecek yeterli "harcanabilir" enerjiye sahip olma noktasına getirir. Ancak bundan sonra , biz '3. Tip'e, kendi enerji ihtiyacımızı karşılamak için bütün Galaksiyi bir baştan öteki başa geçebilecek bilgisi olan, Usta bir ırka dönüşebiliriz. Dünya insanı açısından baktığımızda, insanın yüz binlerce yıllık evrim - hem biyolojik hem de mekanik - geçirerek '3. Tip' Medeniyet sakini olması, bildiğimiz insan ırkından inanılmaz derecede farklı bir insan Tipine dönmesine neden olabilir. Belkide bu tip,  günümüzde ileri derece gelişmiş toplumlar arasında bir alt tür olarak nitelendirilen  normal insanların torunları, SİBER  bir Varlık (ya da sibernetik organizma, canlılar hem biyolojik hem de robotik) olabilir;. Tamamen biyolojik olan bu günün insanları, muhtemelen, gelecekteki sibernetik soydaşları tarafından özürlü, aşağı veya gelişmemiş olarak görülebilecekler.

 Bizi uzaktan ziyaret eden belki de süper akıllı robotlar !?

Bu aşamada, 'kendi kendini kopyalama' yeteneğine sahip robot kolonileri geliştirmiş olabiliriz; Galaksi içindeki Yıldızları bir bir kolonize ederek, Galakside yayılırken nüfusumuzu milyonlara ulaşabilir. Ve bu varlıklar, her bir yıldızın enerjisini alarak Dyson Küreseleri oluşturup, büyük bir enerji ağına kurarak, enerjiyi EVE taşıyabilirler. Ancak Galaksiyi böyle bir şekilde gererek sündürmek birçok probleme yol açabilir; Yani türler fizik yasalarıyla sınırlı kalabilirler. Özellikle, ışık hızında seyahat konusunda. Yani, çalışan bir 'çözgü- sürücüsü' geliştirmedikçe veya 'solucan- deliği'nin ışınlanmasına (şu an için teorik olarak kalan iki şey) hakim olunmadıkça, çok yol alınamaz. 

Kardashev, ' 4. Tip' medeniyetin 'çok' gelişmiş olduğunu ve kendi ölçeğinde '3. Tip'in içinde sınıflanabileceğine inanıyordu. Kesinlikle bunu içindeki herhangi bir türün gelişitirip genişletebileceği bir yetenek olacağını düşünüyordu. Birçok diğer fizikçi de öyle düşünüyor, ancak bir kaç kişi de ulaşılabilecek başka seviyeler olduğuna inanıyor. '4. Tip' uygarlıklar neredeyse tüm evrenin enerji potansiyelini kullanabilecek ve bu yetenek ile hızla genleşen Uzay genişlemesini bile bir baştan bir başa aşabilirler (ayrıca, bu ırkların daha da ileri medeniyete ulaşmış olanları süper öldürücü kara deliklerin içinde bile yaşayabilir). Daha önceki enerji üretme yöntemlerine göre, bu tür marifetler imkansız kabul edilir. Bir 4. Tip uygarlık, garip veya şu anda bilinmeyen fizik yasalarını kullanarak bilinmeyen enerji kaynaklarına ulaşabilir. 5. Tip,  evet, 5.Tip medeniyetler için bu bir sonraki olası, gelişmiş basamak olabilir. Burada Varlıklar tanrılar gibi olur, Evreni istedikleri gibi manipüle edebilecek bilgiye sahip olurlar.

ÖZET - Yeniden teyit etmek için, biz insanlar yukarıdaki ölçekteki basamakları tırmanmaya bile başlamadık henüz. Ancak eğer insanlar, bizler bu gezegene ve birbirimize gerçekten sorumluluklarımızı yerine getirerek iyi davranırsak, anlamsız savaşları durdurarak küçük evimizi sonlandırabilecek olan eylemleri durdurarak evimizi korursak, savaş ateşini söndürürsek ve bilimsel gelişmeleri ve keşifleri desteklemeye devam edersek gelişme gösteririz.

Savaşların geçmişte kaldığını ve keşifte ilerlemek için BİRLEŞMEYE ihtiyacımız olduğunun farkına varmadığımız sürece, her zaman '0 Tip'i uygarlık olarak kalacağız. İnsan ırkı'nı bir BÜYÜK IRK haline getirebilecek potansiyele sahip olduğumuz halde bunu başaramamız çok büyük bir UTANÇ!

Belki de Dünya Dışından gelen ziyaretçilerimizden bazıları, sadece yaşamımızı geliştirmek için neler yaptığımızı görmek için bizi ziyaret etmekteler, sanki onlar için bizler belkide bilimsel bir "Saçma veya Savurgan-Yaşam" projesiyiz! Yaşanılabilir gezegenleri ziyaret edemeyeceğimiz veya onlar tarafından ziyaret edilemeyeceğimizi düşünmek, potansiyel açısından bakıldığında çok cahil bir düşünce biçimidir!

Kaynak: futurism.com
Çeviren Naci Gülşan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder